Переддипломна практика є складовою загального навчального процесу та є логічним завершенням усіх навчальних дисциплін перед початком виконання кваліфікаційного проєкту. У здобувачів в цей час формуються основні якості професійної підготовки, що включають нестандартне мислення, вміння правильно оцінювати загальне завдання на проєктування об’єкту будівництва, здатність до аналітичного підходу для обґрунтування прийнятого рішення, використання  варіантного проектування, вміння стисло подати й аргументовано захистити свою точку зору.

Під час проходження переддипломної практики у здобувача з’являється можливість вільного вибору теми кваліфікаційного проєкту з урахуванням його інтересів, місця подальшої роботи, застосування прогресивних оригінальних рішень та науково-дослідних розробок.

Переддипломна практика здобувачів має бути проведена у провідних проектних або будівельних установах м. Краматорська або інших міст на території України.

Змістовною частиною переддипломної практики є всебічне знайомство з організацією, де здобувач її проходить, з структурою i роботою для засвоєння всього процесу випуску проектно-конструкторської та проєктно-технологічної документації.

Керівництво практикою здійснюють два керівника : один від проектно-будівельної організації, другий – від кафедри будівельних конструкцій, будівель та споруд. Вони контролюють виконання програми практики та видають індивідуальні завдання здобувачам.

Під час практики здобувач повинен вчасно виконувати програму практики та індивідуальні завдання керівників, строго дотримуватися внутрішнього розпорядку організації і правил техніки безпеки.

Термін проходження практики визначається навчальним планом і становить у загальному випадку чотири тижні.

По закінченню практики здобувач зобов’язаний надати звіт по практиці та скласти залік. Здобувач, який не надав у термін звіт чи не отримав заліку, до виконання кваліфікаційного проєкту не допускається.