Дисципліна «Хімія» викладається на першому курсі освітньо-кваліфікаційного рівня «Бакалавр» для студентів спеціальностей: 101 «Екологія», 133 «Галузеве машинобудування», 192 «Будівництво та цивільна інженерія», 274 «Автомобільний транспорт». Обсяг навчальної дисципліни для студентів денної форми навчання 4,5 кредита (135) годин, серед них 34 години лекцій, 17 годин практичних робіт, 17 годин лабораторних робіт та 67 годин самостійна та індивідуальна робота.

Мета навчальної дисципліни – дати студентам знання про будову атома і речовини в конденсованому стані, систематики хімічних елементів, хімічного зв'язку, хімічної кінетики і рівноваги, властивості розчинів, корозії та захисту металів і сплавів, хімії металів і в'яжучих речовин, що використовуються в будівництві, хімії води.

Завдання навчальної дисципліни –  необхідно міцно засвоїти основні закони і теорії хімії, оволодіти технікою хімічних розрахунків, виробити навички самостійного виконання хімічних експериментів. Знання хімії необхідно для успішного подальшого вивчення загальнонаукових та спеціальних дисциплін.