Мета навчальної дисципліни – формування теоретичних знань і практичних навичок фінансового управління підприємствами різних організаційно-правових форм та різних форм власності в умовах ринкової економіки, стратегічного та оперативно-тактичного фінансового менеджменту, а також опанування основних підходів щодо вибору, обґрунтування та реалізації найбільш ефективних фінансових рішень у процесі управління.

Згідно з освітньо-професійною програмою, завданнями вивчення дисципліни є досягнення в повній чи частковій мірі наступних компетентностей:

ЗК3 Здатність проявляти лідерські навички, мотивувати людей, працювати у команді.

ЗК4 Здатність вести професійну комунікацію.

ЗК6 Здатність розробляти проекти та управляти ними.

СК3 Здатність збирати, аналізувати та обробляти статистичні дані, науково-аналітичні матеріали, які необхідні для розв’язання комплексних економічних завдань.

СК6 Здатність формулювати професійні задачі в сфері економіки, вибирати належні напрями і відповідні методи для їх розв’язання, беручи до уваги наявні ресурси.

СК9 Здатність застосовувати науковий підхід до формування та обґрунтування ефективних стратегій в економічній діяльності.

СК11 Вміння планувати і розробляти проекти у сфері економіки, здійснювати її інформаційне, методичне, матеріальне, фінансове та кадрове забезпечення.

СКП 01 Здатність забезпечувати ефективне регулювання економічних відносин, що виникають у процесі функціонування будівельної організації.

СКП 02 Здатність проводити передпроектні дослідження і техніко-економічні обґрунтування, розрахунки економічних показників ефективності і доцільності проекту,  на основі кошторисів та кошторисно-фінансових розрахунків визначати кошторисну вартість будівництва.

СКП 05 Здатність управляти  фінансовими, трудовими та матеріальними ресурсами в житлово-комунальному господарстві.

 

та результатів навчання:

РН17 Організовувати розробку та проведення проектів у сфері економіки із врахуванням інформаційного, методичного, матеріального, фінансового та кадрового забезпечення.

РНС01 Здійснювати  управління  фінансовими, трудовими та матеріальними ресурсами в сфері житлово-комунального господарства

 

Конкретизованими завданнями вивчення дисципліни є:

- формування комплексного розуміння механізму управління фінансами підприємств;

- оволодіння методичним інструментарієм фінансового менеджменту;

- оволодіння методикою розроблення фінансової стратегії діяльності підприємства з врахуванням його фінансово-економічного стану та положення на ринку;

- формування навичок застосування системного підходу при розробленні політики управління прибутком, інвестиційної політики, політики управління активами підприємства, при визначенні вартості капіталу та оптимізації його структури, а також правильного та своєчасного застосовування інструментів антикризового фінансового управління.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати:

- теоретичні основи фінансового менеджменту;

- основні функції фінансового менеджменту;

- основні інструкції та нормативні акти, що регламентують фінансову діяльність;

- стратегічне та оперативно-тактичне управління фінансами підприємств різних організаційно-правових форм та різних форм власності.

вміти:

- формувати систему організаційного та інформаційного забезпечення фінансового менеджменту на підприємстві;

- досліджувати фінансовий стан підприємства, шукати резерви його зміцнення;

- розробляти фінансовий стан підприємства у межах окремих підсистем планування та напрямів діяльності;

- застосовувати основні методи аналізу та планування активів підприємства;

- застосовувати основні методи аналізу капіталу, обґрунтування потреби в капіталі, оцінки вартості капіталу та оптимізації його структури;

- здійснювати оцінку ефективності реальних інвестицій. Формувати програму реальних інвестицій, обґрунтовувати потребу в інвестиційних ресурсах;

- здійснювати оцінку фінансових інвестицій та формувати інвестиційний портфель підприємства;

- застосовувати основні методи аналізу та планування грошових потоків;

- проводити оцінку фінансових ризиків, обґрунтовувати методи їх нейтралізації та зовнішнього страхування;

- проводити оцінку вірогідності банкрутства та виявляти шляхи та механізми його запобігання.