Мета навчальної дисципліни

Полягає в отриманні студентами фундаментальних знань щодо охорони та реставрації пам’яток архітектури та цінної історичної забудови.

В процесі вивчення дисципліни студенти ознайомлюються головними принципами сучасної реставрації та реконструкції, особливостями та методикою науково-дослідних і проектних робіт для пам’яткового архітектурного об’єкта, а також пристосування його до можливих функцій.

В результаті вивчення дисципліни студент повинен засвоїти головні реставраційні поняття та терміни, а також знати методику попередніх передпроектних досліджень, методику проведення комплексних наукових досліджень, особливості реставраційних методів та вибору відповідної функції для пам’яток архітектури.

Підготовлений фахівець повинен вміти:

1. виконувати попередні реставраційні роботи, проводити аналіз вихідних історико-архітектурних матеріалів, виконувати фіксацію пам’яток, узагальнювати матеріали натурних та історико-архівних досліджень, виконувати проекти реставрації та пристосування пам’ятки в цілому та окремих архітектурних деталей.

2. проаналізувати існуючий стан житлового будинку та розробити пропозиції, які передбачають покращення житлових умов мешканців будинку, в разі зміни функціонального призначення запропонувати нове функціональне навантаження споруди, а також представити архітектурно-естетичний образ об’єкта, виконати проект реконструкції споруди в необхідному обсязі та згідно із завданням.